Jeden z najzdrowszych owoców
Suszone mango coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. Zobacz, dlaczego warto dorzucić je do swojej listy zakupów – czytamy w serwisie pysznosci.pl portalu Wirtualna Polska.
Suszone mango oznacza witaminy: A, C, E oraz witaminy z grupy B. Do tego miedź, żelazo, fosfor, cynk i potas. Owoc jest też świetnym źródłem błonnika, niezbędnego dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Konieczne jest jednak zachowanie umiaru. Wszystko z powodu cukru. Suszone owoce mają jego wyższą koncentrację niż świeże owoce. Szczególnie powinny uważać osoby borykające się z cukrzycą lub ograniczeniami w spożyciu cukru.
„Suszone mango niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Zapobieganie tworzeniu się blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszanie ryzyka udaru mózgu i zawału serca. Pomaga w zwalczaniu wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu. Niepozorna przekąska w 100 g ma około 320 kalorii. Indeks glikemiczny suszonego mango to 59” – czytamy w tekście.