czwartek, 10 października 2024 Imieniny: Paulina, Franciszka

Sukces przetwórni mięsa Dziewoński

Lipcowa certyfikacja Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” zakończyła się sukcesem przetwórni mięsa Stanisław Dziewoński. Podczas audytu mięso wieprzowe z polskiej hodowli wyłącznie w klasie „S” z jej oferty zdobyło maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek ceny do jakości.

Zostało uhonorowane certyfikatem jakości „Doceń polskie” i prestiżowym tytułem TOP PRODUKT dowodzącym jego najwyższej jakości. Jubileuszowa – 40. certyfikacja Programu odbyła się w dniu 28 lipca br. Członkowie Loży Ekspertów obradowali w Hotelu Centrum w Sosnowcu.

W lipcowej edycji Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” wzięło udział blisko sześćdziesięciu producentów żywności, który do oceny zgłosili ponad 130 produktów. Każdy z nich został poddany ocenie przez grono doświadczonych specjalistów wchodzących w skład loży ekspertów, którzy indywidualnie oceniali ich smak, wygląd oraz stosunek ceny do jakości. Po tytuł TOP PRODUKT sięgnęły wyłącznie wyróżniające się specjały, a warunkiem jego uzyskania było zdobycie maksymalnych not we wszystkich kategoriach.

W gronie najlepszych znalazła się propozycja przetwórni mięsa Stanisław Dziewoński – Mięso wieprzowe z polskiej hodowli wyłącznie w klasie „S”. Warto podkreślić, że jest to już kolejny sukces przetwórni mięsa Stanisław Dziewoński w Ogólnopolskim Programie Promocyjnym „Doceń polskie”. Laury zdobyte podczas lipcowej certyfikacji są dowodem na to, że jakość oferty tej firmy utrzymuje się na najwyższym poziomie.

***

Program promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Jego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, tworzący Lożę Ekspertów. Certyfikaty jakości są przyznawane na okres 24 miesięcy. Po upływie jego czasu producent, który nadal chce korzystać ze znaku „Doceń polskie” ponownie zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do oceny. Jeśli i tym razem zyska wymaganą regulaminem liczbę punktów, ważność Godła zostanie przedłużona na kolejny, dwuletni, okres.

Jak wyjaśnia twórca programu Marek Bielski: – Idea Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” narodziła się przed dziesięciu laty, a jego celem jest wspieranie rodzimych producentów i promowanie dobrych, polskich produktów spożywczych wysokiej jakości. Kapitułę programu tworzy loża ekspertów złożona ze specjalistów zawodowo związanych z żywnością i technologią żywieniaPodczas audytu każdy członek komisji sprawdza indywidualnie wszystkie zgłoszone wyroby, przyznając im oceny za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Zdobycie wymaganej regulaminem liczby punktów kwalifikuje do przyznania znaku „Doceń polskie”, produkty z maksymalnymi notami honorowane są dodatkowo tytułem TOP PRODUKT. Atestacje odbywają się w systemie kwartalnym.

Informacja prasowa