sobota, 25 września 2021 Imieniny: Aurelia, Ladysław

ZPM Dziewoński znowu z certyfikatem

Firma ze Skawiny ponownie zdobyła certyfikat jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT. Podczas XXIV atestacji żywności specjaliści z branży spożywczej wyróżnili mięso z oferty tego producenta. Certyfikacja miała miejsce w Sosnowcu, do audytu przystąpiło 75 firm z całej Polski. Prestiżowe znaki jakości otrzymały tylko wyróżniające się wyroby.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Stanisław Dziewoński – tak brzmi pełna nazwa laureata XXIV certyfikacji żywności organizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie propagujące rodzimą żywność najwyższej jakości jest realizowane od 2011 roku i od tego czasu patronat honorowy nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Audyt miał miejsce 26 kwietnia br. w Sosnowcu, tego dnia specjaliści z branży spożywczej ocenili w sumie ponad 200 wyrobów z oferty 75 producentów. Każdy z nich został indywidualnie sprawdzony, po czym otrzymał od wszystkich członków Loży Ekspertów punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych trzech cech można zdobyć noty w skali od 1 do 10.

Certyfikatem „Doceń polskie” premiowane są wyłącznie produkty, które uzyskają minimum 7,5 pkt, natomiast żywność z najwyższą możliwą liczbą punktów (10) jest honorowana także tytułem TOP PRODUKT.

Maksymalne noty od Loży Ekspertów otrzymała m.in. propozycja firmy ze Skawiny. Zlokalizowany tam Zakład Przetwórstwa Mięsnego Stanisław Dziewoński został nagrodzony certyfikat jakości i tytułem TOP PRODUKT za Mięso wieprzowe z polskiej hodowli wyłączenie w klasie S.

Mięso zostało wyróżnione ponownie; po raz pierwszy laury programu „Doceń polskie” przyznano mu niemal dwa lata temu. Certyfikaty jakości są nadawane właśnie na dwuletni okres. Po tym czasie producent zainteresowany dalszym korzystaniem ze znaku jakości może zgłosić nagrodzony wcześniej produkt do powtórnej oceny. Jeśli werdykt specjalistów z branży spożywczej jest ponownie pozytywny, firma w dalszym ciągu ma możliwość promowania żywności godłem „Doceń polskie”.

Powtórne uhonorowanie nagrodzonego wcześniej mięsa dowodzi, że producent ze Skawiny – bez względu na mijający czas – utrzymuje najwyższą jakość.

Tytuł TOP PRODUKT jest zarezerwowany dla artykułów spożywczych najwyższej jakości, które zostały pozytywnie ocenione przez specjalistów z branży spożywczej. Tak jak certyfikat „Doceń polskie”, jest nadawany za konkretny produkt, a nie całokształt działalności firmy. To wartościowa wskazówka dla konsumentów poszukujących dobrej, polskiej żywności. Rekomendacjom ekspertów można zaufać – podkreśla Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Loży Ekspertów oceniającej produkty biorące udział w audycie przewodniczy Mirek Drewniak, gastronom, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Szczegółowe informacje dot. programu promocyjnego i jego laureatów są dostępne na stronie www.DocenPolskie.pl.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

inf. prasowa